Excentrisch trainen kan een positief effect hebben op patellatendinopathie. Bij excentrische spiercontractie wordt tijdens contractie het spier-peescomplex langer. Dit in tegenstelling tot isometrische contractie waarbij de spier gelijk blijft van lengte of concentrische contractie waarbij de spier verkortWelk excentrisch trainingsprotocol het beste effect heeft is niet duidelijk aan te geven. Er worden zowel met squat oefeningen als oefeningen op een hellingshoek positieve resultaten behaald in pijnafname en terugkeer tot sport.

In deze studie gaan wij het effect van trainen met behulp van squat oefeningen met een vliegwiel bepalen op de pijn en belastbaarheid bij sporters met een patellatendinopathie (jumper's knee).

Doel

Het doel van dit onderzoek is het bepalen van het effect van excentrisch trainen met overload op de pijn en belastbaarheid gemeten met de NL-VISA-P bij sporters met patellatendinopathie. De bijbehorende hypothese luidt: Excentrisch trainen met behulp van een vliegwiel vermindert pijnklachten en verbetert de belastbaarheid van de sporter.

Opzet van het onderzoek

Wij zullen sporters werven via sportartsen, orthopeden en sportfysiotherapeuten in de omgeving van Rosmalen en ‘s-Hertogenbosch. Sporters zullen behandeld worden bij een fysiotherapeut in Rosmalen, deze behandeling zal bestaan uit excentrisch trainen door middel van squat oefeningen met behulp van een vliegwiel. Deelname is vrijwillig en de interventie valt onder fysiotherapeutische behandeling.

De training zal twee maal per week gedurende zes weken plaatsvinden. Er zullen twee meetmomenten plaatsvinden, in week 1 en week 8, respectievelijk voor en na de trainingsperiode. Hierbij wordt een echo van de patellapees verricht en worden er vragenlijsten afgenomen.

De diagnose patellatendinopathie wordt gesteld aan de hand van de combinatie van de volgende criteria: (1) een anamnese van pijn aan de voorzijde van de knie, toenemend bij sporten; (2) een duidelijk begrensde pijnlijke plek aan de onderzijde van de patella, in het verloop van de patellapees dan wel aanhechting op de tibia.

 

 

U kunt deelnemen aan dit onderzoek wanneer:

-          U de diagnose jumper's knee heeft 
-          U klachten heeft gedurende minimaal zes weken.
-          Lichamelijk actief bent gedurende minimaal één uur per week.
-          U ouder dan 18 jaar bent.

Wanneer bent u niet geschikt voor dit onderzoek:

-          Wanneer u een operatie aan de knie heeft ondergaan in het verleden.
-          Een voorgeschiedenis met meniscusletsel, kruisbandletsel.
-          Andere oorzaak voor knieklachten waarschijnlijker bij echodiagnostiek.
-          Wanneer u klachten van uw hart, longen heeft of neurologische aandoendingen.